[ -Boris @ 13.07.2014. 12:22 ] @
Pozdrav svima ..,

potrebana mi je nova konfiguracija, sastavio sam spisak komponenti i sada me interesuje da li postoji neki nacin da dobijem kredit kako bi lakse isplatio zeljene stavke?

U radnom odnosu sam vec 9 meseci, ali sam prijavljen tek nedavno(na neodredjeno), sa druge strane svakog meseca u proteklih godinu dana sam imao priliv oko 90 -100 hiljada, o tome moze posvedociti i izvestaj iz moje trenutne banke.

E sada da li je nekako moguce dobiti kredit, a nevezati se za posao, odnosno da li je moguce dobiti kredit na osnovu godisnjeg izvestaja o prilivima ?

Bilo kakva pomoc ili savet?

Hvala.

[ Java Beograd @ 13.07.2014. 18:58 ] @
Ne kapiram zašto pitanje postavljaš na forumu ?
Koliko banaka u Srbiji - toliko različitih kreditnih ponuda. Kod jednih može jedno, kod drugih drugo ... Ono šta je važilo do juče - od sutra ne važi, jer imaju novu kreditnu ponudu.

Jedini pravi način da se informišeš je da posetiš sajtove banaka, spisak imaš na kamatica.rs
Kad nađeš šta ti odgovara pozovi kol-centar banke (skoro sve banke imaju kol centar) i detaljnije se informišeš. I to je to.

Na forumu jedino možeš da pročitaš rekla-kazala.
[ Marko_L @ 13.07.2014. 23:56 ] @
Upravo tako. S tim što bih ja predložio, kada se već uzima kredit isključivo za računar jel, da posetiš prodavnicu (ili prodavnice) u kojoj planiraš da kupiš taj računar i da se raspitaš kod njih oko kredita, jer većina prodavnica računara ima ugovor sa jednom ili više banaka o kreditiranju njihovih proizvoda, a gde neretko možeš dobiti bolje uslove nego u samoj banci, plus prodavnica sve završava sa bankom umesto tebe, ti im samo dostaviš dokumentaciju koju ti traže.

Uzgred budi rečeno, ne verujem da će moći to što ti hoćeš, jer većina banaka da bi ti dala kredit traži potvrdu o zaposlenju, prosek poslednje tri plate ili neko drugo sredtvo obezbeđenja, poput žiranta. Ti prilivi koje si imao, ako se nisu vodili kao plata i ako nisi imao tih priliva u poslednja tri meseca, teško će ti to priznati kao kreditnu sposobnost. Ja sam recimo kao preduzetnik imao par miliona prihoda, sve lepo uredno uplaćivano na moj račun kod njih, ali kada sam hteo da uzmem kredit, ništa od toga mi nisu priznali, nego su mi rekli da moram naredna tri meseca da uplaćujem neki iznos kao platu i samo prosek tog iznosa može da se uzme u obzir. Mislim da je tu u pitanju ne to što banka ne želi da ti da kredit iako realno vidi da imaš prihode, nego zakonska regulativa po kojoj postoji procentualni limit do kojeg plata može da ti se optereti kreditom, pa kada je plata 0 dinara, onda je i maksimalno opterećenje plate 0 dinara :) U tom slučaju jedino pomaže kreditno sposobni žirant kome će se opteretiti plata, ili eventualno hipoteka ako imaš neku nekretninu, ali mislim da bi bilo bezvezno stavljati nekretninu u zalog zarad kupovine jednog računara.

No, bilo kako bilo, kao što Java već reče, koliko banaka toliko kreditnih proizvoda, tako da ako ti u prodavnici ne daju kredit, lepo prošetaš od banke do banke i informišeš se šta može, a šta ne. Jedino tako možeš dobiti neku zvaničnu i upotrebljivu informaciju, a mi samo možemo da prenesemo naša iskustva i nagađamo na osnovu njih.
[ -Boris @ 14.07.2014. 01:40 ] @
Hvala na odgovorima, to sam i mislio da uradim, da odem i da se raspitam licno. Razlog iz kog sam otvorio temu jeste taj sto sam pomislio da je neko bio u slicnoj situaciji, pa da mi prenese iskustva itd.

U svakom slucaju jednom kada resim svoj "problem" podelicu resenje sa svima.

Jos jednom hvala ! :)
[ Drivee @ 14.07.2014. 02:52 ] @
Ako imas priliv 90-100k dianra ne razumem sta ce ti kredit. Malo se stisni pa skupi za konf koju zelis..