Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Verovatnoća avionske/automobilske nesreće. Nepravilno uzimanje uzorka.

[es] :: Matematika :: Verovatnoća avionske/automobilske nesreće. Nepravilno uzimanje uzorka.

[ Pregleda: 1226 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

pisac

Član broj: 13046
Poruke: 4578



+3341 Profil

icon Verovatnoća avionske/automobilske nesreće. Nepravilno uzimanje uzorka.10.07.2009. u 20:35 - pre 181 meseci
Matematičari, treba mi stručno mišljenje. Vodim jednu raspravu na madzone forumu o tome kako se uzorak za izračunavanje verovatnoće avionske ili automobilske nesreće izmedju gradova A i B ne uzima pravilno. Ja tvrdim da se saobraćaj u gradu ne može uzimati u statistiku jer nema alternativu u avionskom saobraćaju (avioni se ne koriste za vozikanje po gradu) i da se sa avionskim saobraćajem može porediti samo automobilski saobraćaj izmedu gradova. Svi ostali naravno tvrde suprotno. Imam i druge tvrdnje, ali trenutno je ova tvrdnja u fokusu i nju bih prvo razrešio.

Automobilski saobraćaj u gradu treba da se uzima samo kada se radi opšta verovatnoća nečije smrti u nekom prevoznom sredstvu, ali takvi rezultati nisu realan pokazatelj da li (i koliko) je nekome sigurnije da ide avionom ili kolima izmedju dva grada.

Problem je nastao jer niko tamo nema ni M od znanja iz Matematike. Ja sam verovatnoće računao jednostavnom primenom logičkog razmišljanja, i smatram da sam uglavnom (ako ne i potpuno) u pravu. Svi drugi nemaju pojma o bilo kakvom izračunavanju ali i dalje istrajavaju da to ništa ne valja. Pojavila se odredjena Nevena79 koja ima odredjeno znanje o formulama iz verovatnoće, ali ga nepravilno primenjuje i time dobija rezultate koji nisu odgovori na postavljeno pitanje (tj. nemaju veze sa temom).

Ja ne kažem da sam sigurno u pravu, ali svaki argument koji sam tamo čuo jednostavno nije dovoljno jak da bi me ubedio u suprotno (tj. tamo i nema argumenata, samo predrasude i podmevanja). Niko ne zna ništa da izračuna, ali svi znaju da nisam u pravu.

Zato mi treba neki od dobrih (ali stvarno) poznavalaca verovatnoće i statistike, da pogleda zadatke, problem, rešenja, i kaže svoje mišljenje o tome da li sam ja to dobro izračunao. Dakle, svoje pravo (ali i stručno) mišljenje, kakvo god bilo.

Ako nekoga zanima, može da pogleda:

Moj zadatak 1:
http://www.elitemadzone.org/p2328531
Moj zadatak 2:
http://www.elitemadzone.org/p2328731
Jedini matematički protivodgovor (i to promašen):
http://www.elitemadzone.org/p2329337
Moj odgovor na odgovor:
http://www.elitemadzone.org/p2329551

I tako, tema se nastavlja, niko nije uspeo matematički da opovrgne moj zadatak u kome dokazujem da verovatnoća (na način na koji se sada računa) nije tačna u slučaju putovanja izmedju dva grada, ali svi "znaju" da nisam u pravu, i naravno tvrde da su moji ulazni parametri nemogući (vrednosti su izmišljene radi isticanja razlike, ali sve može da funkcioniše i sa sasvim realnim vrednostima).

Ako neko želi da prokomentariše, molio bih ga da uradi to u onoj temi a ne ovoj, da se rasprava ne bi raspolovila na dva foruma.
 
Odgovor na temu

[es] :: Matematika :: Verovatnoća avionske/automobilske nesreće. Nepravilno uzimanje uzorka.

[ Pregleda: 1226 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.