[ planktonl @ 10.04.2014. 18:18 ] @
Da li nase banke pruzaju uslugu davanja stambenih kredita strancima ? Da li neko ima iskustva sa procedurom ?

Ono sto ja znam je da su davali stambene kredite, ali po poslednjim informacijama koje ja imam, prekinuli su pruzanje ove usluge. Moj prijatelj advokat mi je preporucio da je najjednostavnije da apliciram za kredit kao drzavljanin Srbije, a da se pre toga fiktivno zaposlim u neku domacu firmu i da bar 6 meseci dobijam platu, pa onda apliciram za kredit.
Meni bi bilo jednostavnije da mi daju kredit kao strancu, da ne moram da se fiktivno zaposljavam u Srbiji.
[ Java Beograd @ 10.04.2014. 19:09 ] @
A što ne tražiš kredit u onoj zemlji odakle si ?
Mislim, nije da "mudrujem", ali mislim da ti je tako mnogo lakše. Stranca, ako ne plaća kredit i ode iz zemlje, ovdašnja banka nikako ne može da "ulovi", pa je tako rizik kredita previše veliki. Alternativa su lombarditni krediti, ali sumnjam da ti je to opcija.
[ planktonl @ 11.04.2014. 15:40 ] @
Pa pitanje je kako da strani drzavljanin dobije stambeni kredit u Srbiji, a ne kako da dobije kredit u svojoj zemlji. Mislim ok je pitanje, ali ako krenem u tom pravcu ode tema u djavola.

Znam da su neke srpske banke ako ne gresim Inteza i RF nudile uslugu kreditiranja stranih drzavljana. Sada vise nema tih usluga na njihovom sajtu.
Sto se tice banaka, ja ne brinem za njih, oni se uvek lokalno obezbede nekom vrstom jemstva.
[ Dexic @ 11.04.2014. 16:41 ] @
Strana banka ti, verujem, i nece dati kredit za kupovinu stana u Srbiji - ako ima takve, a da su neke vece/normalne unutar EU, voleo bih da cujem koje.

Sto se banaka nasih tice, da li su davale kredite strancima zaposlenim VAN Srbije (iskljucujuci ambasade/konzulate) ili samo strancima zaposlenim u Srbiji?
Mislim da nisu ni imale pravo da daju kredit strancima, koji nisu zaposleni u Srbiji, zbog pravila NBS?

Ako ti nesto znaci, u Intesi je moguce dobiti neke kredite, kao stranac, uz jemstvo kreditno sposobnog rezidenta Srbije. Ali, tesko da ces takvog naci da je voljan za stan.
[ planktonl @ 12.04.2014. 18:05 ] @
Citat:
Sto se banaka nasih tice, da li su davale kredite strancima zaposlenim VAN Srbije (iskljucujuci ambasade/konzulate) ili samo strancima zaposlenim u Srbiji?

Da jesu. Pre 5-6 godina sam se raspitivao i uglavnom su bili radi da uz bankovne izvode iz USA banke i kreditni izvestaj Equifax-a udju u proceduru kreditiranja uz garant domaceg ziranta. Cak je postojala i opcija bez ziranta, sa nesto vecim ucescem...
Ali od tada se dosta toga promenilo. Kamate u Srbiji su manje, nekretnine jefitnije, ali i banke obazrivije.

Pa sam pomislio da je neko od nasih stranaca na forumu pokusao da uzme kredit...
[ Dexic @ 12.04.2014. 18:14 ] @
Znam da je moglo sa zirantom, nisam znao da su davali bez.

Predlazem ti da zoves Intesu, posto neke kredite daju strancima (koji ne rade ovde), ali samo uz domace jemce.

A kamatu su iste kao zadnjih 3-4 godina otprilike, nista bolje, samo ti se cine zbog EURIBOR-a.