[ brux002 @ 18.11.2013. 22:44 ] @
Pozdrav svima.

Prvo da vam ukratko objasnim situaciju pa cu onda preci na pitanja.
Osoba A je uzela kredit i iznudila od osobe B i C (kojima je u tom trenutku trebao posao koji je osoba A nudila) da mu budu ziranti. Osoba A nema na sebi u vlasnistvu nikakve pokretne ili nepokretne imovine, nema posao, primanja,... Ipak je i pored svega toga osoba A dobila kredit za kucu (verovatno neka veza). Posle izvesnog vremena osobe B i C su odlucile da prekinu saradnju sa osobom A jer je posao poceo da ulazi u nelegalne vode. Osoba A je revoltirana prestala da placa kredit, gde je banka odmah zatrazila da ratu placaju osobe B i C.

Moje pitanje glasi: mogu li nekako osobe B i C na sudu da prekinu status jemca (ako dokazu da je jemstvo iznudjeno). Takodje da li je moguce oboriti kredit pod osnovom da je nelegalan (nije moguce dati kredit osobi bez primanja i imovine).
Takodje ako ovo gore nije moguce - da li mogu banka i osobe B i C bez saglasnosti osobe A (koja vise ne placa kredit) da otmu stan od osobe A, prodaju ga po trzisnoj ceni i prebiju ostatak duga? Napominjem da osoba A ima i 2 krivicne prijave (jer je non stop u sivoj zoni poslovanja) koje se non stop spustaju na dno fijoke jer je osoba A vrlo politicki aktivna.

Hvala svima unapred na odgovorima! Srdacan pozdrav.

P.S. Molim vas da se suzdrzite komentara tipa "ko im je kriv sto se petljaju sa takvim osobama". Pitanje je postavljeno da bi se naslo neko eventualno resenje za problem a ne za roditeljske pouke. Hvala.
[ Odin D. @ 19.11.2013. 04:17 ] @
Citat:
brux002: Moje pitanje glasi: mogu li nekako osobe B i C na sudu da prekinu status jemca (ako dokazu da je jemstvo iznudjeno).

Ako ovo smatras iznudom:
Citat:
brux002:Osoba A je uzela kredit i iznudila od osobe B i C (kojima je u tom trenutku trebao posao koji je osoba A nudila) da mu budu ziranti.

onda pisi kuci propalo. To nije nikakva iznuda. Iznuda je kad te neko natjera npr. pistoljem da nesto uradis, a ne kao tebi sad u ovom trenutku treba jahta, pa si ti zbog para za jahtu pristao da nekog ubijes, pa si eto kao bio iznudjen. Jok brajko, to tako ne ide.

Druga sporna stvar je ovo:
Citat:
brux002:Takodje da li je moguce oboriti kredit pod osnovom da je nelegalan (nije moguce dati kredit osobi bez primanja i imovine).

Ako negdje u zakonu ima da je nelegalno davati kredit osobama bez primanja i imovine onda je mozda i moguce, ali sumnjam da je to igdje slucaj osim mozda u nekim drzavnim bankama koje odgovaraju nekom "iznad" (npr. drzavnom budzetu) za te pare, a privatne banke sa svojim parama mogu da rade sta god hoce i da ih pozajmljuju kome god hoce. U tome je i smisao privatluka: tvoje pare - tvoja stvar.

Citat:
brux002:Takodje ako ovo gore nije moguce - da li mogu banka i osobe B i C bez saglasnosti osobe A (koja vise ne placa kredit) da otmu stan od osobe A, prodaju ga po trzisnoj ceni i prebiju ostatak duga?

Jok, ne moze nista da se otima ni da se preprodaje ono sto je oteto - svejedno da li je osoba A saglasna ili ne sa otimanjem i preprodajom.
To moze samo preko suda.

Uostalom, to sto pitas nije u saglasnosti sa ovim:
Citat:
brux002:Osoba A nema na sebi u vlasnistvu nikakve pokretne ili nepokretne imovine, nema posao, primanja,...

Koji biste vi stan da otimate kad osoba A nema nikakve nekretnine?
[ Java Beograd @ 19.11.2013. 07:19 ] @
Vidi, ovde je reč o očiglednoj prevari. Osoba A ima para da plaća kredit, ali to ne želi. Namerno.
Nađi advokata i tuži ga. Nema druge. Biće skupo, biće dugotrajno, ali tako i samo tako možeš teoretski da dođeš do svojih para .
[ brux002 @ 19.11.2013. 08:31 ] @
Hvala vam svima na odgovorima.

@ Odin

Nisi me razumeo sto se tice uzimanja stana. Tacnije ja se nisam dobro izrazio (jer sam prvo rekao da je to kuca). A i rec otimanje je bila pogresna. Ono sto sam mislio je da se taj stan koji se otplacuje uzme i proda da se namiri koliko moze duga pa se pokrije ostatak. Samo je problem sto osoba A na to ne bi pristala (jer bi ostala bez stana koji zeli da dobije za dzabe preko ledja osoba B i C). Zato pitam da li mogu banka i osobe B i C da to urade bez pristanka osobe A.

@ Java

Tu je bila rec o prevari od samog starta jer su osobe B i C bile u neizlaznom polozaju i posao koji im je nudila osoba A je bio preko potreban. Osoba A je to znala i svesno ih iskoristila. To da li osoba A ima novaca nije uopste sporno. Ono sto je problem je sto zivimo u Srbiji a ne u pravnoj drzavi i pitanje je koliko ce se taj sudski postupak razvuci (pogotovo sto je osoba A politicki podmazana). U medjuvremenu ne znam da li banka moze da uzme imovinu od osobe B i C i da ih izbaci na ulicu.
[ Dexic @ 19.11.2013. 08:39 ] @
Koliko znam, mada vise iz novina ali i iz banke, osobe BEZ ZARADE (znaci iskljucivo sifra-240 plate, ne bilo kakve zarade, makar i stalnih legalnih dividende/poslova po ugovoru) nemaju pravu na kredit bez depozita. I to max. 50% od plate sme biti rata za stambeni, 40% za druge (ili koliko je vec sada, ne pratim).

Kada je u pitanju su-kreditor (ili kako se vec kaze, ne mislim na jemac, nego recimo branci drugovi), onda se sabiraju plate. Moguce da ovo nisu bili samo jemci, nego da je iskorisceno to. Kalimero 011 ili Informer sigurno znaju tacno :)
[ Odin D. @ 19.11.2013. 13:53 ] @
Citat:
brux002: Ono sto sam mislio je da se taj stan koji se otplacuje uzme i proda da se namiri koliko moze duga pa se pokrije ostatak. Samo je problem sto osoba A na to ne bi pristala (jer bi ostala bez stana koji zeli da dobije za dzabe preko ledja osoba B i C). Zato pitam da li mogu banka i osobe B i C da to urade bez pristanka osobe A.

Ako se stan otplacuje - banka nema razloga da poteze ikakve takve mjere, jer se stan otplacuje i to je sve sto banku interesuje i sto po zakonu smije da je interesuje. Medjusobni problemi u odnosima izmedju osoba A, B i C banku ne interesuju, a i da je interesuju ona nema zakonskih prava da se u to petlja na bilo koji nacin.
Za banku problemi pocinju kada se stan/kredit ne otplacuju i tek u tom slucaju banka stice neki zakonski osnov da poteze zastitne mjere poput izvrsenja hipoteke, a prije toga ne moze sve i da hoce.

Znaci, sto se tice banke - trebalo bi i ziranti da prestanu da placaju taj kredit da bi ona mogla nesto drugo da poteze, a i u tom slucaju moze samo ono sto je stavljeno pod hipoteku.

Ali prestanak placanja ne moze biti hir nego nemogucnost. Ne mozes samo prestati placati jer ti je taki' ceif, vec moras biti u nemogucnosti da placas. Ako si npr. zaposlen i mozes da placas - banka ce preko suda najvjerovatnije izdejstvovati da ti se automatski odbija rata kredita od plate, tako da u pogledu neplacanja nemas izbora osim da napustis posao i ostanes bez ikakvih primanja, pa onda ne mogu ni da ti uzimaju pare, ali zato mogu da potegnu hipoteku i ono sto si zalozio kao garanciju.

A za sve ove druge problematicne odnose i nerasciscene racune - tuzba i sud.
Sud moze ponistiti i ugovor o kreditu, ako ima razloga za to.

Ako osobe B i C imaju dokaze o nelegalnom poslovanju osobe A - onda pretnja prijavom mozda moze imati efekta.

Ovo:
Citat:
brux002:Tu je bila rec o prevari od samog starta jer su osobe B i C bile u neizlaznom polozaju i posao koji im je nudila osoba A je bio preko potreban.

... je vrlo diskutabilno i bilo bi dobro da malo pojasnis sta je konkretno u tom slucaju bio "neizlazni polozaj".
Da bi to stvarno bilo neizlazni polozaj trebalo bi da bude npr. da je osoba B trebala hitno neke pare za transplantaciju bubrega (sebi ili clanu bliske porodice npr.) inace bi umrla, pa je to bio jedini nacin da ih dobavi, a osoba A je to znala pa zloupotrebila i sl.
A sve druge situacije u kojima se ne radi o zivotu i smrti vec "neizostavno su mi trebale pare za zimovanje" ili "bio sam u neizlaznom polozaju jer nisam imao pare za novi auto" ili "doveo bih posao u pitanje da nisam pristao na to" i sl. - mozes okaciti macku o rep.
[ brux002 @ 19.11.2013. 15:19 ] @
@ Odin

Hvala najlepse na iscrpnom odgovoru. Situacija je sledeca. Osoba B ima platu i moze priustiti svoj deo rate. Osoba C (koja je meni bliza) nema posao (trazi ga bezuspesno) i prima porodicnu penziju od pokojnog supruga (to je razlog zbog cega joj je posao bio neophodan - postala je samohrana udovica sa 2je dece na fakultetu).

Moje pitanje je da li banka moze da uzme njenu imovinu (koja je januara 2013 prepisana na njenog sina), tj. da li banka moze da je izbaci iz kuce da bi naplatila dug jer porodicna penzija nije ni blizu da pokrije njen potencijalni deo duga...
[ Odin D. @ 19.11.2013. 16:14 ] @
Niko ti ne moze dati precizne odgovore bez preciznog opisa situacije i onoga sto je u ugovoru izmedju banke i ziranata.
Banka moze uzeti samo onu imovinu koja je navedena kao garancija kredita u ugovoru. Da li je to ta kuca ili nije - ona valjda zna.
Prebacivanje vlasnistva nad kucom sa jednog lica na drugo nema veze u pogledu izbjegavanja duga banci - hipoteka na kucu (ako postoji) je upisana negdje gdje se to upisuje (nemam pojma gdje, valjda u registar/katastar nepokretnosti) i to sto kuca prelazi sa majke na sina ne negira hipoteku.
Takodje, da li ce banka prvo da stavi na dobos kucu osobe C, ili ce da oduzme stan osobi A koji je pod hipotekom (ako jeste) - to je valjda precizirano u ugovoru sa bankom.

Medjutim, ovo je socjalisticko-razbojnicko podneblje i - sudeci po redovnim izvjestajima bankarskih samita i foruma - ogromna nenaplativost kredita je najveci problem banaka.
To vjerovatno znaci da i od brojnih drugih faktora (a ne samo od ugovora sa bankom i zakona) zavisi da li ce nekom imovina na dobos ili nece.
To je vec podrucje "pravnih" vradzbina, crnih i bijelih magova i sl. pojava koje definisu srbijansku "pravnu" "drzavu".
U tom smislu je bolje da se oslonis na misljenje i savjete nekog ko je tacno upucen u to kako stvari funkcionisu na tom mikro-nivou. Ja nisam.
Ja vidim kuda to sve zbirno vodi citavu drzavu i narod, a sta u svom malom svijetu treba da urade B i C da bi preveslali A - to ce bolje znati neko ko redovno visi po sudovima i parnicama.
[ brux002 @ 19.11.2013. 22:30 ] @
Ovih dana cemo da se sastanemo sa advokatima pa cemo da tacno preispitamo sta sve mozemo da uradimo. Jedina uteha nam je sledeci odlomak zakona:

Citat:
Član 1013

(1) Jemac koji je isplatio poveriocu njegovo potraživanje može zahtevati od dužnika da mu naknadi sve što je isplatio za njegov račun, kao i kamatu od dana isplate.


Ako bi to znacilo da mi mozemo da trazimo da nam isplati dug na osnovu te kuce to bi bilo najbolje. Na taj nacin mozemo da shvatimo ovo uplacivanje ostatka duga kao ulaganje (umesto privatne penzije). Znam da nije bogznasta ali bolje ista nego nista... Ili se prosto obogatiti tako da taj dug ne predstavlja veliki problem u zivotu :)
[ zivanicd @ 19.11.2013. 23:17 ] @
Pozdrav,

moram reci da sam bio u istoj situaciji iz price, s tim da je DUZNIK covek stvarno zapao u problem i nije imao da vrati kredit.

Situacija je neopisivo nezahvalna i neugodna i mene je opametila da ni najboljem prijatelju i bratu vise ne budem zirant.

Naime, firma DOO je uzela kreditnu liniju od 30.000 eura jos 2006 godine. Ziranti su bili druga firma (STR) i ja kao fizicko lice. Duznik se nije iskalkulisao kako treba i ostalo je da vrati 18.000 evra. Naravno mi nismo imali blage predstave sta se desava dok nam nije dosao predlog od banke da se ta kreditna linija sada isfinansira klasicnim kreditom sa zelenaskom kamatom. Naravno, mi kao ziranti nismo mogli da odbijemo ovakvu situaciju, jer bi u protivnom na osnovu predhodno nevracenog kredita bili aktivirani kao ziranti. DOO kao duznik nije imao nikakva sredstva na firmu. Vlasnik i odgovorno lice u DOO nije imao imovinu...

Drugar (STR) i ja smo odmah nakon potpisivanja novog ugovora, aktivirali advokata i bukvalno naterali coveka da se uzajmi para da vrati ovaj drugi kredit...

Nikada necu zaboraviti situaciju kada sam stigao kuci i rekao zeni da smo jemci drugaru kome je propala firma i koji nema nista na svoje ime, ziranti za 18.000 evra... sa kamatom skoro 30.000 evra u narednih 10 godina. Nama koji imamo solidne mesecne prihode ovo nije palo nimalo prijatno.

Moja ti je preporuka da nadjes dobrog advokata. Ako covek ima nekretnine na svoje ime mislim da nisi u velikom problemu. Pogotovu ako pride ima i kintu. Znaju sve advokati. Inace zakon o obligacionim odnosima ziranta vidi kao duznika. Nema razlike. Ovo sam bistrio danonocno jedno 4-5 dana u januaru ove godine.

Pamet u glavu i resavaj sve sto pre. Kada je novac u pitanju, nema milosti u danasnje vreme. Ne dozvoli da te neko zakopa.

PS. Ne razmishljaj o promeni ziranta. U svakom Ugovoru sa bankom ta stavka postoji ali oni to retko (nikad) ne dozvoljavaju.

PPS. Ako nista ne pomogne.... pajser brigada. Iznuda. Pretnja. Uzmi dozvoljeni minus i budi non-stop u minusu. Mislim da banka ne moze da aktivira jemca ako je i sam duznik.

Jel osoba A firma ? SZR / DOO ? Ako je doo... mrka kapa, ako je szr odgovara imovinom fizickog lica osnivaca. Pominjao si hipoteku ? Jel predmet kupovine (stan) pod hipotekom banke ili neki drugi objekat ?
[ make_lele @ 20.11.2013. 00:52 ] @
Nekada cuh u prolazu od nekog advokata da ziranti u ovim situacijama moraju isplatiti kredi, ali da nakon toga imaju pravo da preko suda potrazuju od korisnika kredita da im nadoknadi sve troskove.
Inace, kao sto je vec receno, iz podataka kojima raspolazemo u ovoj temi ne moze se zakljuciti da je kredit "nepravilan", pa jos manje i da je "nelegalan".
[ dragancesu @ 20.11.2013. 05:17 ] @
Ovo je tema za advokata a ne ovaj forum. Nezahvalno je bilo sta reci

Treba pogledati dokumentaciju i videti kako je odobren kedit, mozda je i sluzbenik bio nesavstan. Sad se vatas za svaku sitnicu.

U principu kredit se otplacuje, neka hipoteka postoji, ali je banci vise u interesu da se kredit otplacuje (makar ziranti) nego da aktivira hipoteku, ziranti imaju pravo da to potraze posle, ali je pitanje kada ce dobiti,

Kad je banka u pitanju, onda je prvo da se pise banci, kad stigne odgovor pise se narodnoj banci. Ako mislis da si prevaren i ako nije cista dokumentacija onda narodna banka mora da reaguje i da posalje kontolu sto se nijednoj banci nece svideti da ima, onda to ide u novine itd

Uglavnom, banci je u interesu da dug neko otplacuje. Nedavno sam cuo slucaj, brat i sestra su kupili neki poslovni prostor i kao to biva brat je propalica, a sestra otplacuje, Onda je sestra umrla i predlog bancinog advokata je bio da kredit nastavi da otplacuje sestrin sin jer je dobio porodicnu penziju i ima redovna pimanja, uopste nije bilo interesantno na koga ce ta nekretnina da se vodi.
[ brux002 @ 20.11.2013. 10:32 ] @
Kredit je nepravilan iz prostog razloga sto osoba A na sebi nije imala nista imovine niti redovna primanja. To za narodnu banku nije losa ideja i videcemo da li nesto mozemo da pripretimo time.

Sto se tice hipoteke - ziranti nisu dali nista pod hipoteku nego su potpisali menicu. Oba ziranta su u vreme podizanja kredita imali preduzetnicku agenciju i njome su garantovali. E sad, te agencije danas su zatvorene, ali znamo da za njih vlasnici odgovaraju svojom licnom imovinom do kraja zivota. Zato banka ima pravo da polaze na svu imovinu osoba B i C. Osoba A je fizicko lice i koliko mi znamo pod hipoteku je samo stavila stan koji se otplacuje...

E sad ima jos jedna caka - u tom stanu su podstanari koji placaju kiriju (na crno naravno). Da li banka moze nekako da natera osobu A da kiriju uplacuje za ratu (pa da mi pokrijemo mesecni ostatak rate)?

Jos jednom neizmerno hvala svim ucesnicima u temi - mnogo nam znaci ovaj brainstorming jer su nam sad najpotrebnije opcije/ideje koje mozda mozemo da iskoristimo...
[ Java Beograd @ 20.11.2013. 10:38 ] @
Citat:
brux002: Da li banka moze nekako da natera osobu A da kiriju uplacuje za ratu (pa da mi pokrijemo mesecni ostatak rate)?
Vidi, zaboravi varijantu da banka ikog išta "natera". U postojećoj situaciji, banka je srećna i zadovoljna, i ne pada joj na pamet da išta menja. Džabe ćeš da trošiš vreme i živce tražeći da banka reaguje.
- Banka može postati nezadovoljna, a time i spremna na akciju, ako ti prestaneš da plaćaš rate kredita.

[ dragancesu @ 20.11.2013. 12:15 ] @
Pogledaj http://upravusi.rs/novac/krediti-novac/ugovor-o-kreditu/

Za pocetak bi trebalo pogledati sta pise u ugovoru, a banka nece nista pokretati dok pare stizu, kad prestanu pare da stizu i kredit postane rizican reagovace, otprilike tri neplacene rate su osnov za to. Vecina kredita je osigurana kod NKOSK (nacionalna korporacija za osiguranje kredita) i njihova provizija nije bas mala, 0,5-1,5% od iznosa kredita, pogledaj www.nkosk.rs

Deluje kao prevara ali to treba i dokazati, do tada srecno sa advokatima...