[ sale83 @ 27.01.2013. 06:51 ] @
Razmisljam o kupovini manjeg stana pa me zanimaju neke stvari u vezi kredita i kupovine.

1) Da li je neko upoznat sa nacinom kupovine nekretnine u Srbiji na kredit iz inostranstva i da li je komplikovan proces?
2) Kolika je kamatna stopa ako se nekretnina uzima na pasos a kredit se podize u Srbiji?
3) Sta od dokumenata mi je potrebno za podizanje kredita i kupovinu?

[Ovu poruku je menjao sale83 dana 27.01.2013. u 08:02 GMT+1]
[ Java Beograd @ 27.01.2013. 10:23 ] @
Prodavac stana u Srbiji hoće svoj keš. Na ruke, ili na račun u banci. Tvoje je da obezbediš pare, i prebaciš ih na svoj račlun u nekoj banci u Srbiji. Kako ćeš da ih obezbediš - to se prodavca ne tiče. U momentu kupovine, nakon potpisivanja ugovora pare se prebaca na račun prodavca i gotova priča.

Koliko vidim, ti živiš u Australiji. Slabo će ti pokoji građanin Srbije moći da objasni šta ti je potrebno za kredit.

I najvažnije, u Srbiji se cena nekretnine računa u evrima. Isplata je u evrima. Ne verujem da će iko da primi Australijske dolare.

[ Miroslav Jeftić @ 27.01.2013. 10:46 ] @
Citat:
Java Beograd: Koliko vidim, ti živiš u Australiji. Slabo će ti pokoji građanin Srbije moći da objasni šta ti je potrebno za kredit.


Slažem se, najbolje je pozvati banku za tako nešto
[ sale83 @ 27.01.2013. 11:27 ] @
Zivim u Australiji ali bi kredit uzeo u Srbiji pa me zanima kakvi su uslovi i da li je neko bio u istoj situaciji.
Ja znam da prodavca zanima kes. Samo taj kes bi preko kredita u Srbiji obezbedio. Nadam se da neko ima vec iskustva kao kupac pa bi vole da cujem kako stoje stvari.

Pitacu ja banku, ali oni kad ti pricaju to sve izgleda SJAJNO samo da priviku klijenta. :-)
[ Dexic @ 27.01.2013. 12:38 ] @
Ako nisi zaposlen u SRBIJI, msilim da banke i zakonski nemaju pravo da ti daju kredit, a jos manje to hoce da urade (ne primas platu preko njih sigurno).
[ sale83 @ 27.01.2013. 12:57 ] @
Dexic gotovo sam siguran 100% da to sto si napisao nije tacno.
[ ventura @ 27.01.2013. 13:00 ] @
Zakonski nema prepreka, ali je glavni problem obezbeđenje takvog kredita. Ako naprimer Australijska banka daje kredit, i za taj kredit se daje obezebeđenje u Australiji, onda ih boli uvo.. Ali ako nekretnina u Srbiji treba da je obezbeđenje, onda Australijska banka mora da nađe posredničku banku u Srbiji koja će prihvatiti da drži taj kolateral kao uslugu drugoj banci. To se redovno dešava za neka veća projektna finansiranja koja dolaze iz inostranstva, ali sumnjam da bi se bilo kojoj banci to isplatilo radi par stotina hiljada evra (odnosno, ne bi se isplatilo kupcu stana da plati tu celu bankarsku igranku).
[ bakara @ 27.01.2013. 13:03 ] @
Ako sam dobro razumeo, hoces kao strani drzavljanin da dobijes kredit za kupovinu nekretnine u Srbiji?

Kakvo osiguranje kredita banci ti mozes da ponudis?
[ sale83 @ 27.01.2013. 13:25 ] @
Da, hocu da kupim kao strani drzavljanin. Pa sto se tice osiguranja mozda kuca u vlasnistvu mojih roditelja da se stavi pod hipoteku.

@ventura
Australijska banka mi ne bi dala povoljan kredit kao sto je u Aus. To bi morao da bude licni kredit ali kamatna stopa je 12-15 % u poredjenju na 6% kad kupujes nekretninu u Aus.Koliki je porez u % kad se kupuje nekretnina ?
[ Branko Santo @ 27.01.2013. 14:43 ] @
Meni nije jasno da u banci nema razumne osobe pa da odrede koliki je depozit potreban da bi stan sam sebi bio garancija?

Dodje Sale kaze ja bih kredit od 100.000e i imam 30% jel moze kredit? Banka izracuna koliki im je rizik i daju mu kredit sa odredjenom kamatom, stan je sam sebi osiguranje jer je on pod hipotekom.

Ne vidim problem, ali sta ja znam nisam nikad to radio.
[ Java Beograd @ 27.01.2013. 14:49 ] @
Odskora, Narodna Banka Srbije više ne propisju pravila oko kredita. Niti ima onog "do 1/3 ili 1/2 mesečnih primanja". Dakle - ostavljeno je bankama na volju i procenu kome dati kakav kredit. Istovremeno, i uslovi kredita su promenljivi.

Tebi Sale ostaje da kontaktiraš svaku banku pojedinačno, i da upitaš za kredit.
[ bakara @ 27.01.2013. 16:01 ] @
Citat:
sale83: Da, hocu da kupim kao strani drzavljanin. Pa sto se tice osiguranja mozda kuca u vlasnistvu mojih roditelja da se stavi pod hipoteku.

Nisam siguran da kao strani drzavljanin mozes kupiti nekretninu ovde...
Znam da je jedno vreme u mojoj okolini mnogo kineza htelo da kupi kuce, stanove pa to nije nesto moglo.

[ ventura @ 27.01.2013. 16:09 ] @
Citat:
Branko Santo
Dodje Sale kaze ja bih kredit od 100.000e i imam 30% jel moze kredit? Banka izracuna koliki im je rizik i daju mu kredit sa odredjenom kamatom, stan je sam sebi osiguranje jer je on pod hipotekom.

Ne vidim problem, ali sta ja znam nisam nikad to radio.

Pa upravo tako i funkcionišu banke.

Dođe sale i kaže hoću kredit od 100.000 evra, oni mu kažu daj 30.000 evra učešća, sale položi učešće, banka prebaci novac kupcu i upiše hipoteku nad nekretninom u katastar.

Problem nastaje kada je u pitanju strana banka jer ona tada ne može direktno da upiše hipoteku u katastar već mora da zamoli neku drugu banku (koja se nalazi u Srbiji) da to uradi umesto nje.
[ Branko Santo @ 27.01.2013. 18:20 ] @
Sale ce morati da pojasni jer je u prvoj poruci stavio i

Citat:
2) Kolika je kamatna stopa ako se nekretnina uzima na pasos a kredit se podize u Srbiji?


Kontam da bi mu banka iz Srbije na osnovu 30% (koje bi doneo iz Autralije) depozita mogla dati kredit.
[ ventura @ 27.01.2013. 19:08 ] @
Kamata je kamata, a ako je kredit dovoljno obezbeđen, banke će ga dati ne na pasoš nego na parče toalet papira... Ne znam samo odakle nekome ideja da će ga banke gledati nekako drugačije ako ima strani pasoš ili vizu?!?
[ sale83 @ 27.01.2013. 23:36 ] @
Na pasos mislim kao strani drzavljanin posto jos nemam srpske papire a mogu da ih imam. U Australiji ima svako pravo da uzme nekretninu. Ne moras biti drzavljanin i to je ono sto dize cene nekretnina u nebesa. Zato sam mislio da u Srbiji na isti nacin kao u Australiji moze da se kupi nekretnina kao strani drzavljanin na osnovu australijskog pasosa.

@ventura
A da li je ista kamatna stopa za mene i recimo a tebe kad bi uzimali kredite? Ti kak drzavljanin Srbije a ja kao Australije ?
[ sale83 @ 27.01.2013. 23:53 ] @
Inace pre par meseci sam zvao jednu od nasih banaka da se raspitam kako i sta. Dobijem neku osobu koja mi nije mogla pomoci i prebaci liniju na neku menadzerku u toj banci. Posle par reci zakljucim da je Doticna osoba je bila veoma mlada. Kad sam ja poceo da postavljam pitanja ona nije bila zainteresovana da pomogne i kaze mi odredjene informacije tj ona nije znala sta prica. Bila je nekako sva nadrkana kao da je celu noc provela na nekom od BG splavova. Znaci nimalo ljubazna nije bila. I tako posle 10 minuta razgovora ona bez ikakvog razloga u toku razgovora zalupi slusalicu. Toliko sam bio pissed off da sam je hteo prijaviti zbog takvoga ponasanja nekome ali nisam znao kome.

Eto to je moje iskustvo. Zato se bojim da ce ponovu da naletim ka sponzoruse koje su preko ku*** dobile posao i nemaju blage veze o poslu i poslovanju.
[ bogdan.kecman @ 28.01.2013. 00:41 ] @
Citat:
sale83:
Na pasos mislim kao strani drzavljanin posto jos nemam srpske papire a mogu da ih imam. U Australiji ima svako pravo da uzme nekretninu. Ne moras biti drzavljanin i to je ono sto dize cene nekretnina u nebesa. Zato sam mislio da u Srbiji na isti nacin kao u Australiji moze da se kupi nekretnina kao strani drzavljanin na osnovu australijskog pasosa.

@ventura
A da li je ista kamatna stopa za mene i recimo a tebe kad bi uzimali kredite? Ti kak drzavljanin Srbije a ja kao Australije ?


ja sam sad skoro uzeo kredu za stan

banke ti daju uslove za kredit u odnosu na
- kakav je tvoj odnos sa bankom (meni je npr banka pre par meseci dala 2% nizu kamatu za kredit zato sto sto sam njihov "bitan klijent godinama", neko sa ulice bi dakle imao 2% veci kredit od mene, nebitno ciji je drzavljanim)
- u odnosu na to sta kupujes (banke imaju dilove sa nekim investitorima, ako je banka npr dala kredit da se pravi neka nekretnina banka tu nekretninu reklamira i za tu nekretninu daje bolje uslove za kredit .. na primer kamata za stan u belvilu je u nekim bankama 0.5% manji kredit nego za bilo koji drugi stan)
- u odnosu na to na koju nogu je ustala osoba koja ti daje kredit (u slucaju manjih i srednjih kredita, u slucaju jacih kredita, gde se za srbistan u "jace" racuna sve preko 100-150keur, u kreditne uslove se ukljucuje obicno sef poslovnice a za one jos jace kredite i specijalne osobe iz banke zaduzene za te stvari)

Sa SVAKOM bankom mozes da se cenkas! Posebno ako uzimas mnogo para.. svasta je moguce, moguce je da ti ne naplate razne takse i usluge, moguce je da ti racunaju ovaj a ne onaj kurs, moguce je svasta .. dakle nista ne uzimaj zdravo za gotovo

Banka ti trazi garanciju za kredit, kod stambenih kredita taj stan koji kupujes moze da bude garancija pod uslovom da njihov procenitelj tako odredi. normalno ucesce je 20% ali banka moze, u slucaju da procenitelj proceni vrednost drugacije, da kaze da je 30% ili cak vise..

Za strano drzavljanstvo mozes da imas problem, koliko ja znam (a moguce da gresim), za sada je i dalje na snazi zakon po kom stranac ne moze da bude vlasnik nekretnine. Moze da osnuje domacu firmu pa domaca firma da bude vlasnik nekretnine ali strani drzavljanin direktno ne moze. Tako je u dosta zemalja u okruzenju (u Bugarskoj je mpr tako bilo pre nego su usli u EU, ne znam da li su menjali pred/posle ulaska) .... dosta su te zakone menjali da bri krcmili ovo malo sto je ostalo u zemlji tako da je moguce da je u medjuvremenu taj zakon promenjen ali moraces da proveris. Ako nije promenjen zakon onda ces morati prvo da resis srpske papire pa tek onda da radis to sa nekretninom.

Vezano za uzimanje krede napolju za stan ovde, ja sam probao na kipru i banka mi je rekla "ne moze, mozes da dobijes kes kredit i to je to", na zalost kes kreda je bila 11% sto je malo mnogo .. proveravao sam u holandiji, ista prica, bio u 4-5 banaka i svuda identican odgovor - ne moze stambeni kredit, moze kes kredit. E sada, u holandiji su mi rekli da ako imam firmu mogu da dobijem investicioni kredit da investiram u jugi (napravim ili kupim gajbu) ali mi je to bilo sve pre-komplikovano pa od toga nista nije bilo (izmedju ostalog, nisam imao firmu u holandiji :D )... Moj buraz je iz USA probao da uzme kredu da nesto zida ovde i nije mogao da dobije a cimao se sa 4-5 banaka takodje .. na kraju je napravio to ovde na "kreditne kartice" (koje imaju kamatu kao osrednji stambeni kredit u srbistanu )

Obrati paznju da varijanta da uzmes stan ovde "na drugara/brata/kolegu" a sa njim sa strane potpises ugovor kako je to na njega samo zato sto ti jos nemas papire pa kad dobijes papire prebacies na sebe NE RADI POSAO, sa nasim sudovima je stanje tako da ako taj oce posle da te zezne, moze ladno da ti otme tu nekretninu i da mu ne mozes nista .. dakle ne kazem da hoce, ali moze (znam za nekoliko primera u srbiij da se to desilo i znam za 2 primera u bugarskoj)

[ bogdan.kecman @ 28.01.2013. 00:46 ] @
Citat:
sale83:
Eto to je moje iskustvo. Zato se bojim da ce ponovu da naletim ka sponzoruse koje su preko ku*** dobile posao i nemaju blage veze o poslu i poslovanju.


90% njih je dobilo posao ledjnim sposobnostima a inace ih namerno zaposljavaju "pritupave" posto je ceo cim u banci napravljen tako da one rade samo one "osnovne" stvari i da se za sve komplikovanije cima neko "iznad" ... problem je kad one misle da nisu glupe i da znaju da rese problem pa "pokusavaju" .. ako te zanima cimni me na pp, ja mogu u mojoj banci (gde sam jeli kao neki "bitan klijent") da vidim da dobijem neki mail preko koga bi ti mogao sa odgovarajucom osobom da razmenis informacije... mail ti je mnogo bolji rad nego telefon posto ti napises lepo sta te sve zanima, a onda oni mogu taj mail da vrte u krug kroz 5-6 segmenata firme da pokupe sve informacije i posalju ti ih nazad .. kada zoves telefonom osoba mora odma da ti odgovori i ako ne zna, em je blam sto ne zna, em se nervira em misli da je mozda ... posebno kada ta osoba nije extra pametna krece u njoj da se javljaju cudna osecanja ... mail je zakon za te stvari, ja sa mojoj bankom komuniciram iskljucivo mailom
[ bogdan.kecman @ 28.01.2013. 00:51 ] @
btw, bitna cinjenica, kada su vece pare u pitanju sve zivo je moguce ... pre par godina sam ucestvovao u nekom poslu (prevodio za drugara na jednu i drugu stranu) i banka u beogradu je bila spremna da odobri neku ogromnu kredu (par milki ) za zidanje nekog kompleksa iznad juznog bulevara a da za garanciju dobije neke hiljade polisa osiguranja u americi .. potpuno sumanuta prica koja je pocela tako sto su u banci salteruse umrle od smeha kada im je receno da oce ljudi da uzmu kredu i da daju osiguranja za garanciju da bi posle cimanja sefa poslovnice cela prica krenula i na kraju kada je banka sve odobrila i sve trebalo da "krene" ispostavilo se da ovi nisu kapnuli gde treba u gradskoj vlasti i cela prica je pala u vodu ..

ja sad ne znam sta ti hoces da kupujes i koliko para hoces da potrosis, ali kako kolicina para raste tako prvo postaje sve kompleksnije a onda kada predjes neku cifru odjedno postaje sve exponencijalno jednostavnije i sve postaje moguce :)
[ sale83 @ 28.01.2013. 00:53 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
Vezano za uzimanje krede napolju za stan ovde, ja sam probao na kipru i banka mi je rekla "ne moze, mozes da dobijes kes kredit i to je to", na zalost kes kreda je bila 11% sto je malo mnogo ..)


To mogu i u Australiji da uradim. Oni ce mi dati kes sutra ali kamata stopa je od 12-15% sto se ne isplati.


Citat:
bogdan.kecman:
Obrati paznju da varijanta da uzmes stan ovde "na drugara/brata/kolegu" a sa njim sa strane potpises ugovor kako je to na njega samo zato sto ti jos nemas papire pa kad dobijes papire prebacies na sebe NE RADI POSAO, sa nasim sudovima je stanje tako da ako taj oce posle da te zezne, moze ladno da ti otme tu nekretninu i da mu ne mozes nista .. dakle ne kazem da hoce, ali moze (znam za nekoliko primera u srbiij da se to desilo i znam za 2 primera u bugarskoj)


Ako ne budem mogao na sebi onda mi ostaje opcija na roditelje. Pa kad je dobijem papire onda bi prepisao na sebe.

[Ovu poruku je menjao sale83 dana 28.01.2013. u 05:24 GMT+1]
[ sale83 @ 28.01.2013. 00:58 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
ja sad ne znam sta ti hoces da kupujes i koliko para hoces da potrosis, ali kako kolicina para raste tako prvo postaje sve kompleksnije a onda kada predjes neku cifru odjedno postaje sve exponencijalno jednostavnije i sve postaje moguce :)


Gledam 1.5/2 stan u NS veci mi ne treba posto ja u Srbiji ne zivim.
[ bogdan.kecman @ 28.01.2013. 01:33 ] @
ma znam da kes mozes i u australiji da uzmes, niko nece da ti da stambeni kredit za drugu zemlju

to je maleni kredit, ne znam koje su cene u ns ali kapiram da za 30-40keur resavas to .. to je za banke dosta malo para da bi ti pravili "specijalne usluge" tako da pogledaj na sajtovima kako stoje stvari sa kreditima (imas razne sajtove, ja znam za onaj kamatica gde mozes da uporedis sta koja banka nudi)

bilo koja agencija za nekretnine bi trebalo da moze da ti da info da li ili ne mozes da kupis gajbu kao stranac .. ja ne znam da preporucim nijednu agenciju iz NS :(

[ PeopleString @ 28.01.2013. 05:24 ] @
Tetka i teca moje devojke koji su AUS drzavljani su letos bili u NS i trazili stan da kupe za kes. Kao AUS nije problem da kupis nekretninu jer sa Australijom, Srbija ima reciprocitet.

Jedna od link infomacija:

Reciprocitet


Sto se kredita tice, za to ces morati da kontaktiras neku od banaka

Spisak banaka u Srbiji

edit: Hteo sam da dodam da oni imaju i Hrvatsko drzavljanstvo i da na njihov pasos nisu mogli da kupe nekretninu jer sa Hrvatskom nemamo reciprocitet.

[Ovu poruku je menjao PeopleString dana 28.01.2013. u 06:35 GMT+1]
[ sale83 @ 28.01.2013. 06:50 ] @
Nisam znao za reciprocitet. http://www.novosti.rs/vesti/na...ranci-Do-nekretnina-uz-potvrdu.

Lepa i korisna informacija za inostrane kupce u svakom slucaju.

Izgleda da postoji mogucnost da banka u Aus odobri kredit za kupovinu nekretnine u inostranstvu. Moracu da zakazem razgovor u banci pa da vidim sta moze da se uradi. Vise bi voleo kad bi se kredit mogao podici u Aus a nekretnina kupiti u Srbiji.
[ dragancesu @ 28.01.2013. 15:23 ] @
Citat:
To mogu i u Australiji da uradim. Oni ce mi dati kes sutra ali kamata stopa je od 12-15% sto se ne isplati.


Nisam siguran da mozes odraditi to sto si naumio, ali to sto ti nude je povoljnije nego ovde jer su ovde za to kamate blize 20%, a ako se racuna EKS onda i vise, a maximalni iznos kredita je oko 15000 eur.
[ Dexic @ 28.01.2013. 23:40 ] @
Da, ali mu je tamo u AUD, a ovde u "RSD" (koji mozda sada raste jer "dolaze krediti" ali na duge staze ima da se raspadne :)).
Problem je sto on ima platu u AUD.


Nego, ako je to suma od 40-50Ke, kao sto neko rece, koliko ti uopste treba da to mozes da otplatis? Mislim, sa AUS platama sumnjam da je problem da se za 5 godina sasvim lagano otplati (zavisi koliko placas kiriju tamo, da li vec imas stan itd. ali ljudi u AUS uzimaju tolike kredite za auto na manje od 5 godina, albeit sa manjom kamatom ali rata na 5 godina bi bila slicna)


A ovo da neko ko ne prima platu u Srbiji moze da uzme kredit mi deluje nerealno, moze neki link o tome?
[ sale83 @ 29.01.2013. 06:56 ] @
Bez problema bi mogao da odplatim za 5 godina ukoliko bi i dalje bio zaposlen :).
[ ventura @ 29.01.2013. 07:06 ] @
Citat:
sale83: Bez problema bi mogao da odplatim za 5 godina ukoliko bi i dalje bio zaposlen :).

Nisi siguran da li ćeš imati posao, a želiš da kupiš stan na kredit?!?

Zašto jednostavno ne baciš gomilu para kroz prozor, jednostavnije je?
[ sale83 @ 29.01.2013. 08:42 ] @
To je vise znacilo da sa trenutnim poslom je takva situacija a ukoliko bi ga promenuo u bolji ranije bi ga odplatio. A stvar rizika nije tvoj vec moj problem ;).
[ dragancesu @ 31.01.2013. 19:41 ] @
Posto znam kakva je situacija ovde sa kes kreditima smem li nesto da pitam o tamosnjim uslovima. Koliko sam shvatio lako bi dobio kredit od recimo 50000 eur/aud svejedno, uzmes pare i prebacis ovde da neko kupi stan. Pitanje je koju garanciju trazi tvoja banka ako ti daje kes kredit?
[ sale83 @ 03.02.2013. 03:03 ] @
Banka trazi da pokazes koliko si dobio poslednje dve plate i dokaz da si stalno zaposlen. Pored toga ja imam i Equity u kuci koju sam uzeo na kredit kod doticne banke i trenutno je odplacujem. Equity mi daje mogucnost da uzmem kredit bez problema u toj vrednosti posto mi je samo vrednost kuce skocila za $50000-$60000.
[ vesko1 @ 12.02.2013. 14:38 ] @
Meni kroz ovo citanje nije bilo bas najjasnije sta ti zelis.

Ako sam dobro na kraju razumeo ti zivis i radis u AUS i imas njihovo drzaljvanstvo a zelis da uzmes kredit u banci u Srbiji i da u Srbiji kupis stan?

Da li imas Srpsko drzavljanstvo?

To je mozda i najbitnije jer vecina banaka nece da odobri kredit nerezidentu iz nekoliko razloga a najbitniji je mogucnost prevare i preveliki rizik koji takav kredit nosi.

Ukoliko imas Srpsko drzavljanstvo u tom slucaju bi kao nerezident (radis u inostranstvu ali imas Srpsko drzavljanstvo) mogao da uzmes kredit ali bi kao obezbedjenje morao da stavis neku nepokretnost u Srbiji.

E sad vrednost te nepokretnosti u odnosu na iznos kredita koji uzimas zavisi od banke do banke. To je tzv LTV racio ili Loan to value to izracunas i vidis da li se uklapas u ponudu banke. Vecinom se LTV krece od 75% pa do 85% ali kazem to opet zavisi od banke do banke. Ovde je jako bitno na koji iznos ce procenitelj da proceni nepokretnost, oni obicno uzimaju prosek cena nekretnina slicne kvadrature u blizini stana koji ti zelis da kupis.

Sto se tice povoljnijih uslova tj nize kamate. Banke prave razliku izmedju klijenata i tzv walk in klijenata. Razlika je ta sto prvi ima neki proizvod vec u banci (tekuci racun, karticu, kredit bilo sta) dok je druga grupa potpuno novi klijent i u tom slucaju je kamatna stopa niza za prvu grupu.

Banke imaju mogucnost da vise ne gledaju opterecenje plate jer je po odluci NBS to dozvoljeno. Ipak ne treba ocekivati da nekom klijentu banka dozvoli da ima ratu kredita u iznosu 100% plate jer je to preveliki rizik za banku. Ukoliko naravno klijent ima i neki dodatni prihod to moze povecati njegovu kreditnu sposobnost.

Jos jedna bitna stvar je sto banka posebno pri odobrenju stambenih kredita trazi da se prijem plate prebaci kod njih. Ovo ipak ne mora biti pravilo jer ti ipak neces imati mogucnost da primas platu u nekoj banci koje recimo nema u AUS.

Na kraju ostaje dugotrajan proces prikupljanja dokumentacije i samo odobrenje kredita. Za stambene kredite prosek je oko 2-3 meseca sa naravno izuzecima.

Imas vise informacija o stambenim kreditima i ponudi banaka i na www.vasbudzet.com

Ovo je po meni ipak jedna ne toliko cesta situacija i odluka banke da li da ti odobre kredit ili ne zavisice od banke do banke, generalno ne bi trebalo da kontaktiras nekoga ko radi u ekspozituri jer u ovakvim situacijama sef ili direktor odeljenja stambenih kredita ima glavnu rec. Probaj da tako stupis u kontakt ili posalji mejl sa opisom sta zelis

Pozdrav i srecno
[ Deni web dizajn @ 13.06.2013. 02:49 ] @
Banka iz Srbije nece dati nikom ko ne radi i zivi u Srbiji kredit. Oni imaju daleko vise prijavljenih porodica iz Srbije gde oboje rade nego para za kredite i normalno da biraju one koji su sigurniji.

Ta prica ako ne platim banci ostaje stan pa banke imaju sad masu stanova, gledao sam emosiju gde direktor jedne banke kaze mi kad uzmemo 10 stanova nama treba par godina da prodamo 3 do 4 dok neke prodajemo i preko 10godina. I nikako nam nije cilj da neko vrati stan nego pazljivo biramo one sigurnije. A po njemu je sigurniji onaj ko ima zenu decu i oboje rade, jeste da traze samo par plata ali ako neko ima zadnjih 10 godina posao a neko samo zanje 2 godine pre ce uzeti onog ko radi 10godina...

Cak sam slusao kako covek kaze da gledaju da li placas racune za struju. Traze test na sidu i razne bolesti http://www.b92.net/biz/vesti/s...04&dd=20&nav_id=602137 evo i linka sa b92 koga zanima da cita... Taj isti covek prica kako zna da jedna banka gde je radio imao psihologa koji gleda na kameri tog koji trazi kredit i proceni da li je labilan ili stabilan i da cak i to utice da li ce dobiti kredit. On je radio u banci i covek zna... Dok onaj direktor banke prica kako je to sve normalno i kako samo banke zele da zastite pare onih koji daju na stednju a ne da ih bace na kucu koju ce neko da im vrati a oni posle ne mogu da prodaju...