[ drdrdr @ 05.01.2006. 19:29 ] @
Tek sam instalirao Fedoru i sa njim Apache. Dosad sam radio samo sa IIS-om. Mislio sam da ucim iz ugradjenog manuala, ali kada otvorim index.html prikaze mi neki tekst sa mnogim jezicima. Stranica index.html.en radi, ali nije mi prekticno da stalno unosim .en na kraj stranice.

Takodje me muci to sto ne prikazuje srpska i hrvatska slova, iako ta ista prezentacija radi na IIS-u.

[Ovu poruku je menjao drdrdr dana 05.01.2006. u 20:30 GMT+1]
[ brcha @ 05.01.2006. 20:21 ] @
Citat:
drdrdr: Tek sam instalirao Fedoru i sa njim Apache. Dosad sam radio samo sa IIS-om. Mislio sam da ucim iz ugradjenog manuala, ali kada otvorim index.html prikaze mi neki tekst sa mnogim jezicima. Stranica index.html.en radi, ali nije mi prekticno da stalno unosim .en na kraj stranice.


Manual bi trebalo da se nalazi na adresi http://localhost/manual . A sto se tice .en ekstenzije, nije neophodno da je unosis i trebalo bi da nije ni potrebno da je unosis. Za svaki slucaj pogledaj u fajlu httpd.conf (u /etc/httpd ili /etc/apache ili /etc/apache2 ili probaj negde drugde, ne znam gde je na fedori) da li postoji linija "DefaultLanguage nesto" i ako postoji izbrisi je ili je zameni sa "DefaultLanguage en".

Citat:

Takodje me muci to sto ne prikazuje srpska i hrvatska slova, iako ta ista prezentacija radi na IIS-u.


Apache ima tendenciju da u httpd.conf (koji se verovatno nalazi negde u /etc/apache ili /etc/httpd, ne znam tacno kako je na fedori, procackaj malo) definise "AddDefaultCharset ISO-8859-1". Promeni tu liniju u "AddDefaultCharset UTF-8" ili je izbrisi i trebalo bi da radi kako valja.
[ Mister Big Time @ 06.01.2006. 05:08 ] @
najbolje da izbrise tu liniju za default char set.. pa onda preko META taga da definise na svojim stranicama koji encoding zeli...

P.S. tema nije za Unix forum, vec za Linux... cika moderatoree...


[ brcha @ 06.01.2006. 10:35 ] @
Citat:
Mister Big Time: P.S. tema nije za Unix forum, vec za Linux... cika moderatoree... :)


Jes', imas pravo, Apache ne radi na Solaris-u, SunOS-u, SCO-u, HP-UX-u, AIX-u, Tru64 (Digital UNIX), SGI IRIX-u, QNX-u, *BSD-u, GNU/Hurd-u, Cygwin-u i ostalim UNIX-ima, UNIX-like sistemima i POSIX emulacijama.

[Ovu poruku je menjao brcha dana 06.01.2006. u 11:36 GMT+1]
[ Mister Big Time @ 07.01.2006. 02:56 ] @
heh, naravno da radi i na *NIX sistemima.... nego zbog ovoga to rekoh: "Tek sam instalirao Fedoru i sa njim Apache." Ali nebitno...